EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály XXX. Tudományos Ülésszak

Az összefoglalókat 2020. február 10-től március 6-ig lehet beküldeni.

 

Visszatekintés

Az Orvostudományi Értesítő az erdélyi magyar nyelvű orvos-, fogorvos- és gyógyszerésztudományi szakírás képviselője. Az egyetlen átfogó, magyar nyelvű orvosi folyóirat Romániában, amely anyanyelven való otthoni közlésre buzdítja a szakembereket. Nem csak a romániai orvosok, kutatók, egyetemi oktatók legújabb szakmai eredményeit ismerteti, hanem magyarországi vagy más országokban élő kollégák dolgozatait is szép számban tartalmazza.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvostudományi Szakosztályának közleményeit, az Orvostudományi Értesítőt dr. Hőgyes Endre indította 1876-ban. Az EME 1990-es újjáalakulását követően évről évre sor került az orvosok és gyógyszerészek tudományos ülésszakára, és az ott elhangzott előadások újabb és újabb kötetekben jelentek meg.

2002-től az Orvostudományi Értesítő évi négy alkalommal jelenik meg. A szerkesztőség folyamatosan fogadja a kéziratokat, ezáltal az ülésszakon bemutatott és közlésre előkészített dolgozatok mellett, tágabb közlési lehetőséget is biztosít, továbbá a marosvásárhelyi Tudományos Diákköri Konferencia díjnyertes dolgozatainak közlésére is van lehetőség.

A szerkesztőbizottság elsősorban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanáraiból áll. 2007-től a bizottság jeles külföldi szakemberekkel bővült. Minden dolgozatot a szerkesztőbizottság által felkért szaklektorok bírálnak el. 2007-től a folyóirat arculata jelentősen megváltozott, A4-es formátumban, két hasábon jelenik meg, 2008-tól az angol és román kulcsszavak megadása kötelezővé vált. 2007-től a cikkek teljes terjedelemben (pdf), szabadon elérhetők az interneten.

2003-tól az Orvostudományi Értesítő a Román Oktatásügyi Minisztérium illetékes hatósága a CNCSIS/CENAPOSS által országosan akkreditált folyóirat (274-es sorszám). A 2005-től bevezetett rangsorolás szerint C kategóriában volt, míg 2008-tól B akkreditációja van.


Nyomtatás   E-mail