A gyermekkori tüdőgyulladás epidemiológiai felmérése klinikánkon

Írta: Gáll Zsuzsanna, Sánta Réka, Moréh Zsuzsanna, Cucerea Manuela, Simon Márta

Bevezetés: A pneumónia a tüdő alveolusaiban és/vagy interstitiumában zajló akut gyulladás, amelyet az esetek túlnyomó részében vírus, baktérium vagy gomba okoz. A tüdőgyulladás ma is vezető halálok a fejlődő országokban, valamint jelentős a morbiditás a fejlett országokban is.

Anyag és módszer: 488 pácienst vontunk be ezen retrospektív vizsgálatunkba, akiket tüdőgyulladással utaltak be a Marosvásárhelyi Megyei Kórház Gyermekgyógyászati Klinikájára 2014–2016 között.

Eredmény: A vizsgált betegek 79,92%-a 5 éves kor alatti volt, átlagéletkoruk 3,16±2,99 év, valamint a fiú-leány arány 1,13 volt. A gyermekek 74,4%-a a hideg, késő őszi – téli hónapokban betegedett meg. A képalkotó eljárások az esetek 45,14%-ában bronchopneumoniát, 32,57%-ban interstitialis pneumoniát, valamint 22,29%-ban lobáris tüdőgyulladást mutattak. Az esetek 30,74%-ában felső légúti betegség szövődményeként jelentkezett. Hiánybetegség jelenlétét 244 gyermeknél figyeltük meg, ami hozzájárult a gyulladás kialakulásához, így vérszegénység az esetek 38,9%-ánál, rachitis 4,71%-nál, illetve alultápláltság 6,35%-nál volt jelen. Antibiotikumot 330 gyermek kapott, hörgőtágító 179 esetben volt szükséges. A szövődmények jelenléte (légzési elégtelenség, mellhártya-érintettség, tályog stb.) miatt oxigént 78 esetben, kortikoterápiát 76 betegnél alkalmaztunk.

Következtetés: Az irodalmi adatokkal megegyezően, a mi tanulmányunk is kimutatta, hogy a tüdőgyulladás az 5 éven aluli gyermekeknél okoz magas morbiditást, főleg a hideg évszakokban. Az esetek nagy részénél szükséges volt az antibiotikum bevezetésére, mivel csak a komplikált pneumóniás gyermekek kerülnek kórházi felvételre. Hiánybetegségek jelenléte és a védőoltások visszautasítása miatt napjainkban ismét emelkedik a súlyos fertőzések előfordulása.

 

Kulcsszavak: tüdőgyulladás, gyermek, epidemiológia


Nyomtatás   E-mail