Biomarkeri epidemiologice moleculare: un concept nou în medicina preventivă şi predictivă, chemoprevenţia cancerului

Scris de Fehér Katalin, Prantner Ida, Kiss István, Varjas Tímea, Gyöngyi Zoltán, Perjési Pál, Németh Katalin, Nowrasteh Ghodratollah, Dombi Zsuzsanna, Ember István

În ultimele decenii în cercetarea cancerului a avut loc o schimbare de paradigmă, ca urmare a dezvoltării rapide a biologiei moleculare şi a geneticii. Aplicarea metodelor moleculare poate fi eficientă în prevenţia primară a cancerului. Înaintea apariţiei morfologice a cancerului pot fi detectate unele alterări biologice şi genetice, care pot fi identificate ca biomarkeri precoce şi pot fi folosite pentru determinarea riscului crescut de cancer. În această lucrare prezentăm un model de măsurare a biomarkerilor precoce la nivelul genelor. Sistemul de testare „pe termen scurt” indică efectele precoce şi cu potenţial biologic a factorilor periculoase de inducere a cancerului, şi oferă posibilitate pentru evaluarea cantitativă a riscului. Este posibilă măsurarea eficienţei la nivelul genelor a chemoprofilaxiei aplicate, deci este potrivit pentru testarea eficienţei intervenţiei şi clasificarea calitativă a substanţelor chemoprofilactice care acţionează la nivelul genelor.

 

Cuvinte cheie: epidemiologie moleculară şi preventivă, biomarkeri precoce, prevenţie primară, chemoprevenţia cancerului la om, sistem de testare „pe termen scurt”


Tipărire   Email